اینکلوژنهای رنگین تاب در آکوامارین
POSTED ON 2024-01-22 BY حسن کرمی
رنگین تابی یا ایریدیسنسی (Iridescence) یک پدیده تداخلی رایج است که در بسیاری از کانی ها و گوهرها دیده می شود. زمانی اتفاق میافتد که نور از میان یک سنگ عبور میکند و با یک لایه نازک که دارای ضریب شکست (RI) متفاوتی نسبت به ماده میزبان است، تعامل میکند و اثر رنگین تابی ایجاد میکند. رنگین تابی ناشی از ساختار لایهای روی یا نزدیک سطح بسیاری از گوهرها، از جمله آیریس آگات، مون استون رنگین کمانی، و سنگآمونیت فسیلشده به نام آمولیت رخ میدهد. ایریدیسنسی همچنین می تواند نشان دهنده وجود شکستگی یا شکاف باشد (اغلب در کوارتز می بینیم).
بتازگی وقتی در حال بررسی یک نگین آکوامارین 2.7 قیراطی بودم ، متوجه اینکلوژنهای ایریدیسنت و نارنجی رنگ جالبی در آن شدم که سبب شد چند تصویر از آنها گرفته و به اشتراک بگذارم.
یک آکوامارین 2.7 قیراطی چهارگوش تراش فست . ©عکس از حسن کرمی
تیوب های رشد به همراه اینکلوژنهای دندریتی و صفحه ای سیاه (احتمالا نوعی اکسید آهن مانند گوتیت یا ایلمنیت) و درونگیرهای صفحه ای نارنجی که در این زاویه نوری هیچ رنگین تابی نشان نمی دهند.
در زاویه دیگر و محیط تاریک، همان اینکلوژن نارنجی مستطیلی ایریدنسی زیبایی را به نمایش می گذارد. تیوب های رشد “بارشی” به همراه دیگر اینکلوژنهای رنگین تاب (می توانند شامل سیال و ..) نیز دیده می شوند.
از نمای بالا- تاج سنگ ، می توانید صفحات و تیوب های رشد موازی با محور بلوری C و اینکلوژنهای سیاه و نارنجی به همراه رنگین تابی آنها ببینید.